Jdi na obsah Jdi na menu
 


AMATÉRSKÉ RADY AMATÉRSKÉHO CHOVATELE pana Pavla Kohouta

2. 4. 2012

Výběr štěněte ČSV – několik rad pro prvomajitele

V případě, že Vaše osoba či rodina byla chovatelem vybrána ke spolužití s jejich vypiplanými malými tvory a bude vám umožněn dokonce výběr štěněte přistupte k tomuto úkolu s pokorou. Vězte, že do této chvíle s malými kuličkami mnohdy spaly a snily své sny. Najednou přijedete vy a začnete poměřovat velikost uší, barvu oka a čilost pidižvíků. To vše podle vyčtených či odposlouchaných kritérií . Platí pravidlo číslo jedna - všechny ČSV jsou krásní a z této chovatelské stanice nejkrásnější. Mrštní jsou všichni. V případě, že to ještě nevíte, vězte tedy - vybíráte si právě malého plyšového krokodýlka, který bude následujících čtrnáct let utvářet Váš charakter. Nejdéle do pěti let budete vlastnit minimálně dva tyto skvosty kynologie a svému životnímu partneru budete podsouvat filozofickou tézi o tom , že kde se uživí dva, uživí se i tři. Této větě, v této chvíli pravděpodobně ještě nerozumíte. Nevadí, jednou si vzpomenete , bude však již pozdě.
Vraťme se k samotnému výběru. Pravidlo č.2 - věřte na první cinknutí a tajná znamení . Kašlete na barvu a rozměry. Mějte na zřeteli, že prst osudu může mít různé formy , například prokousnutou nosní dírku nebo utrženou náušnici . Předpokládám, že pohlaví malé saně máte vybráno dávno před porodem. Jako první seznámení s tímto plemenem doporučuji fenku, vzhledem k jejich předpokládané vyšší submisivitě je větší předpoklad zachování vašeho charakterového profilu. Jedná se hlavně o to , abychom vás po několika letech soužití se psem nehledali po křivoklátských hvozdech, protože vedení ve smečce převezme ON. A vy převezmete jeho pohled na tento svět. Nenechte se mýlit, u feny Vás čeká podobný osud. Přeměna je však mnohem sofistikovanější , rozložena do delšího období. V neposlední řadě i méně bolí (ano, správně i fyzicky) Vašim blízkým tak poskytnete delší čas, aby si zvykli na váš myšlenkový přerod, který stejně již musel být zakódován v dětství a tím pádem na něm mají určitý genetický podíl vaši rodiče. Tak jako se prokázalo, že 4% menšina se již rodí s tím, že nejsou v tom správném těle. Přijměte tedy i vy fakt o vašem předurčení pozorovat tento svět v úhlu zorného pole žlutého oka. V případě, že se vnuknutí dostaví, neukazujte na vyvoleného mrňouska příliš dlouho prstem. Bylo by špatné, aby seznámení začalo ostříháním vašich nehtů ( o zničení díla vietnamského nehtového studia nehovořím). Na rozloučenou dostanete spoustu papírů, rad a protože vás chovatelka (chovatelova manželka) ještě dobře nezná, dostanete na cestu i štangli mletého masa. Není určena vám, aby nedošlo k trapnému nedorozumění. To snad aby neumřel hlady malý piraňoušek. Samozřejmě bude nakrmen i na rozloučenou, což je vlastně aniž by jste to tušili vaše první zkouška .
Ještě připomenu další nutnou věc. Základní výbavu majitele ČsV . Vodítko, obojek a miska je základ. Pelíšek volte větší, pro případ výměny míst v posteli (zkráceně, prostě tak, aby jste se tam vešli i vy) Pokračováním je mrazící box pro maso , kotec ( ideální je protiatomový kryt ze socialistické éry popřípadě odkoupit od armády v blízkosti se nacházející pozůstatek opevnění ŘOP vz.37 či méně odolný , ale postačující vz.36). Dále musíte vlastnit zrcadlovku s rozlišením více jak 7,4 megapixel pro pravidelné reporty chovatelce. Registrací internetové domény na nějakou variaci slova wolfdog také nic nezkazíte a o vyhledání morální podpory stejně postižených lidí na FB není potřeba se šířit. Váš mobilní telefon určitě neobsahuje jméno a číslo rodinného lékaře, od této chvíle tam bude číslo Vašeho veterináře. GPS s mapou Evropy pro ekonomičtější vyhledání míst mezinárodních výstav se také hodí. Dvojmístný sportovní vůz prodejte, ideální je některá z dodávek (má reklama na Fiat Dobló zní - nikam nedojedete, ale to psí pohodlí je k nezaplacení). Úplní fainšmekři si pořídí v zahrádkářské kolonii u Roudnice n/Labem zahradní domek či bungalov u Jevišovické přehrady, jestliže nevíte o čem píši , brzy pochopíte.
Co dodat závěrem? Že nemáte tušení, co jsem měl na mysli tou první zkouškou? Možná vše osvětlí věta mého pětasedmdesátiletého otce ve chvíli, kdy jsme se u rodičů stavili poté, co byla vyzvednuta od své matky naše současná pýcha - Elli „Nějaký ČsV“. Otec tehdy otevřel svému vnukovi Tomášovi , který vzadu v autě hlídal Ellíska a děl: „ Jejda, ta je krásná!! Babí pojď sem Tomášek je celej poblitej!“
I TAK, VÍTEJTE V KLUBU !!