Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč pes kousne....

2. 12. 2011


Proč pes kousne dítě? Lidé přehlížejí varovné signály

Pokousání dítěte psem je vždycky obrovskou tragédií. Dítě utrpí nejen fyzická poranění, ale takový zážitek pořádně a na dlouho otřese i jeho psychikou. Pes často svůj hřích zaplatí životem, vztahy mezi rodiči dítěte a majiteli psa (pokud nejde o psa vlastního) bývají nadobro rozbity a končívají vleklými soudními spory o výši odškodného. A politici oprašují téma zákazu nebo omezení chovu některých plemen psů.

Odborníci na dětskou i psí psychiku po celém světě zkoumají, proč k incidentům mezi dětmi a psy dochází a jak jim předejít. Bylo zjištěno, že nejčastěji dojde k pokousání dítěte vlastním psem nebo psem známých či příbuzných. Nejohroženější skupinou jsou batolata a děti do deseti let. Proč?

Pro batolata je pes nesmírně zajímavým tvorem. Je teplý, hebký, je za co ho chytit a na rozdíl od běžných hraček ihned reaguje na sebemenší podnět. Dítě mu hází jídlo a raduje se, jak pejsek papá, pronásleduje ho a radostně výská, jak pejsek utíká, zkoumá jeho oči, uši, tlapky, opře se o něj při vstávání... Prostě náramná hračka. ČTĚTE TAKÉ:

Psi prý dokážou čichem odhalit i rakovinu plic



Pro malé školáky je pes kamarádem. Je doma, když se vracejí ze školy, je parťákem pro rošťárny a zároveň dokáže ochotně plnit povely a učit se krkolomné kousky. A vždycky má pro ně dost času. Děti, které samy doma psa nemají, po něm touží a často se zkoušejí sblížit alespoň se psem známých či příbuzných.
Co na to psi?

Vnímají děti s rozpaky a se smíšenými pocity. Zatímco někdy je dítě zdrojem příjemných věcí, třeba dobrého jídla, jindy je příčinou bolesti a nepříjemností. Chová se úplně jinak než dospělý člověk a pes nikdy neví, na čem s ním právě je. Většina dětí se snaží psa obejmout a mazlit se s ním. Ale dospělí psi si na mazlení nepotrpí. Pes může v dítěti vidět i konkurenta - to když mu dítě chce vzít jídlo či hračku, přiblíží se k jeho pelíšku či jinému oblíbenému místu. Pak se zachová podle psích pravidel - zavrčí, vyštěkne, chňapne.

To však neznamená, že musí hned dojít k tragédii. Pro každého dobře socializovaného psa je tvrdá agrese až tím posledním řešením. Psi používají širokou škálu výrazových prostředků, kterými agresi předcházejí. Tato řeč těla slouží v psím světě k vyjádření strachu a nejistoty a k uklidnění vyhrocené situace. Lze ji přirovnat k lidským společenským gestům, jako jsou úsměv, omluva, podaná ruka, zdvořilé odmítnutí.

Například zívání, stahování uší dozadu a zvedání tlapky v souvislosti s něčím, co psu není příjemné, znamená: „Mám strach, nechte mne být, prosím.“ Přikrčení, ohlížení a hledání únikového východu jsou jasným signálem: „Už toho mám dost, chci odejít!“ Ukázání zubů, zavrčení, chňapnutí - to je varování: „Hned toho nechte, nenuťte mne kousnout!“

Jenže smířlivá gesta bývají vykládána jako submisivní a lidé si myslí, že pes, který dává najevo podřízenost, nekousne. Ale každý pes může kousnout, pokud se situace z jeho pohledu stane nebezpečnou. Za varovná gesta zase lidé psy většinou potrestají. Jak si mohl dovolit zavrčet na dítě?! To ovšem vede jen k tomu, že pes časem přestane varovné signály vysílat a rovnou kousne. Chceme-li, aby naše děti žily se psy v míru a bez incidentů, nezbývá než naučit sebe i je psy správně chápat a rozumět jim.


veterinářka Hana Žertová