Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stop množírnám

11. 12. 2014

Oznámení ČMKU
========
10.12.2014 07:02: Přečetli jsme za Vás
TISKOVÁ  ZPRÁVA 9. 12. 2014

 

Stop „množírnám“?

Dokud obce nebudou mít přehled o chovaných psech na svém katastrálním území, těžko lze identifikovat nelegální obchodníky se štěňaty a spolu s místně příslušným finančním úřadem dosáhnout toho, aby dodržovali i podmínky stanovené veterinární legislativou.

Z veterinárního zákona vyplývá, že každý chovatel musí svého psa od 3 do 6 měsíců stáří nechat vakcinovat proti vzteklině. A jelikož musí být každý pes obci hlášen a musí za něj být placeny poplatky, mělo by být v zájmu každé obce, aby si na to dohlédla.

Celá řada nelegálních obchodníků, tzv. množitelů, se maskuje, že jde o zájmový chov. A do zájmových chovů orgán státního veterinárního dozoru nemá právo za normálních okolností vstupovat. Jedině tehdy, když obdrží podnět, že existuje podezření, že v tomto chovu dochází nebo může docházet k týrání chovaných zvířat. V takovém případě vždy Policie ČR, většinou ve spolupráci s místně příslušnou krajskou veterinární správou, popřípadě Městskou veterinární správou v Praze, provedou místní šetření. Tady to je však podobné jako s týranými dětmi; když nikdo nic nevidí, neslyší a neoznámí, těžko lze očekávat nápravu.

Druhá věc pak je, že tyto orgány, kromě případného zjištění nevhodného chovu či týrání mohou podat podnět místně příslušnému finančnímu úřadu, aby prověřil, zda dotyčný subjekt ze svého podnikání platí daně. Tudy vede cesta. Je třeba rozlišit dvě věci, a to, zda jde o týrání, anebo, což s věcí může souviset, nejde také o nelegální podnikání nebo neplacení daní. Proto je nutná spolupráce obcí, finančního úřadu, policie, popřípadě Státní veterinární správy.

Státní veterinární správa rozhodně vítá snahy zřídit povinnou registraci chovaných psů, což by usnadnilo práci jak obcím, tak finančnímu úřadu, policii i veterinárním lékařům. A navíc by to pomohlo i majitelům, když se pejsek ztratí, zaběhne se, či je odcizen. Na případné legislativě k centrální evidenci psů se bude Státní veterinární správa podílet.

V ČR existují legální a registrovaní obchodníci, popřípadě komerční chovatelé psů, kteří splňují podmínky dané veterinárními předpisy, kteří jsou pod veterinárním dozorem. A ti by neměli být „házeni do jednoho pytle“ s těmi nelegálními, kteří nabízejí štěňata „nedohledatelně“ na internetu, zvířata předávají mimo místa „chovu“, a u kterých se nový majitel v případě problémů nedomůže ničeho.

Apelujeme na zájemce o štěňata, aby si na takové pseudoobchodníky dali pozor a při koupi zvířete vždy požadovali kontakt s chovatelem, chtěli poznat rodiče štěněte a zjistili si co nejvíce o daném chovu.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.