Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trocha historie

20. 10. 2011

13.12.2010 01:10

Valkýra

Valkýry jsou podle severské mytologie dísy, které s nornou Skuld vybírají na bitevních polích duše padlých válečníků hodných Valhaly. Dle pověstí se jedná o krásné, ale nebezpečné dívky – válečnice ozbrojené štíty, oštěpy a přílbami, jež slouží svému bohu Ódinovi. Valkýry, jezdící do bitev na okřídlených koních, dle Ódinových pokynů řídily boj, střežily válečníky nebo je nechávaly padnout. V dobách míru obsluhují a rozptylují padlé válečníky ve Valhale. Starší Edda obsahuje báseň Sigrdrifomál (Píseň o Sigrdrídě), ve které Valkýra prozradí z vděčnosti kouzlo hrdinovi, svému zachránci.

 

Richard Wagner Valkýru zhudebnil jako součást čtyřdílného cyklu Prsten Nibelungů. Tento cyklus tvoří Rýnské zlato, Valkýra, Siegfried a Soumrak bohů. Richard Wagner tyto čtyři opery tvořil v letech 1848–1874. Byl autorem nejen hudby, ale i libreta a toto kolosální dílo byl s to završit jen díky podpoře krále Ludvíka II. Bavorského.

Mezi Valkýry se také řadí Eir – léčitelka bohů.

ARGOS

Argos (řecky Ἄργος, latinsky Argus) je v řecké mytologii jméno několika postav.

Argos – stooký pastýř

Hermés, Ió (v podobě krávy) a Argos na starořecké amfoře
Záletný nejvyšší bůh Zeus se zamiloval do kněžky Íó a před svou žárlivou manželkou Hérou ji skryl v podobě krávy. Ovšem Héra zjistila, jak se věci mají a Dia přemluvila, aby jí krávu daroval. Nechala ji potom hlídat stookým (někdy ovšem popisovaným jako jednooký či čtyřoký) pastýřem Argem, obrem z pradávných dob, konajícím většinou dobro.

Zeus poslal boha Herma, aby pastýře zabil. Poté Héra poslala na začarovanou Íó velkého ováda, který ji zahnal až severozápadnímu moři, které bylo po ní nazváno mořem Iónským. Tam však pouť Íó neskončila, prchala před ovádem až do Egypta, kde porodila Diova syna Epafa.

Argovýma očima pak Héra ozdobila paví ocas.
Argos – stavitel lodi

Jiný Argos byl synem Arestora. Proslavil se tím, že postavil slavnou loď Argó, na níž Argonauti pluli do Kolchidy pro zlaté rouno. Loď provázela a chránila na cestě bohyně Athéna. Vůdcem výpravy byl Iásón, právoplatný nástupce trůnu v Iólku, který se však naplnění svého práva nikdy nedočkal. Jménem Argos prý také Argonauti nazvali místo, kde loď poprvé na své dlouhé cestě přistála.

Argos – syn Frixův

Nositelem jména Argos byl také nejstarší syn Frixa, syna orchomenského krále Athamanta a bohyně oblaků Nefelé. Frixos byl jako dítě počátkem legendy o zlatém rounu, když ho před obětováním bohům unesl i se sestrou Hellé zlatý beran do daleké Kolchidy. Tam se oženil s Chalkiopé a měl s ní čtyři syny, nejstaršího Arga, nejmladší se jmenoval Frontis.

Argos – syn Dia a Nioby

Syn Dia a Nioby, dcery krále v Argu Forónea, jehož zemi získal Ta pak byla nazvána po novém králi.
Argos – Odysseův pes

Když se Odysseus vrátil po dlouhém putování z trojské války, byl jeho stařičký pes Argos jediný, kdo svého pána poznal. A proto máme Argouška :-)

Qeron

Qeronek je jediný a jedinečný, tudíž si historii svého jména tvoří sám :-)


Butterfly

= anglicky motýl

O krásné Butterfly , lásce a zradě , složil Ciacomo Puccini v letech 1904/1905 tragickou operu Madama Butterfly , jejíž děj z japonského prostředí se odehrává na začátku 20. století.

V září 1997 vydala Mariah Carey pod názvem Butterfly sedmé studiové album.

 

Dwina Dorothéé

Dwina (rusky Северная Двина,) - řeka v severním Rusku. Skládá se z Suchony a Jugu. V nížinách se svými rameny se vlévá Dwinská zátoka  do zálivu Bílého moře, které tvoří deltu o rozloze 900 km ².

O Dwině se píše i jako o řece spasení. Jestli nás naše Dorothéé spasí ještě uvidíme :-)