Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máme doma starouška

9. 9. 2013


Starší psi - obecně po 8 roku -  mají speciální zdravotní potřeby a mohou také vyžadovat více pozornosti a péče, než mladší domácí mazlíčci. Zdravotní problémy, které mohou postihnout všechna starší domácí zvířátka, zahrnují: artritidu, problémy s krevním oběhem, ušní infekce, poruchy sluchu, zraku a čichu, stomatologické problémy, inkontinenci/pomočování, problémy s hmotností a onemocnění ledvin.
Ale je toho hodně, co můžete udělat, abyste předešli nebo odsunuli tyto problémy a zajistili svým mazlíčkům spokojené dožití!

Co se změní, když můj pejsek zestárne?
Když psi zestárnou, jejich orgány již nefungují tak dobře a jejich schopnost odolávat infekcím a nemocem se snižuje.

Potřeba změnit výživu
Starší psi mají speciální potřeby, co se týče výživy, z řady důvodů. Především, starší psi již nejsou tak aktivní jako dřív. Stejně jako lidé jsou usedlejší a jak stárnou, pohybují se stále méně. Tudíž potřebují méně kalorií. Také z důvodu věku orgány zažívání a vstřebávání nejsou již tak silné. Tudíž je zapotřebí nasadit lehce stravitelnou výživu. Např., menší obsah fosforu a proteinů napomůže vašim domácím mazlíčkům vyrovnat se lépe s ledvinovými problémy.
Rozdělení potravy do menších porcí, na dvě až čtyři dávky denně, je také užitečné. A také mírné ohřátí potravy na teplotu blížící se teplotě tělesné napomůže snadnějšímu trávení.
Různorodá a vysoce kvalitní potrava dlouhodobě zaručí ochranu srsti vašeho domácího zvířátka, udržuje dostatečnou energetickou úroveň a správné trávení a vylučování. Měli byste také uvažovat o přidávání a doplňování vitamínů. Potřeba vitamínů a minerálů se u starších psů často mění. Jak jejich zažívací systémy slábnou, nedokáží plnohodnotně využít veškeré složky potravy, kterou dostávají.

Co je zapotřebí sledovat?
Pravidelně pečlivě sledujte vzhled a chování vašeho domácího zvířátka. Všímejte si změn ve spaní, stravování nebo vylučování. Jestliže váš mazlíček odmítá potravu, projevuje velkou neochotu jít ven, nebo má problémy s vylučováním, potom byste se měli co nejdříve poradit se svým veterinářem.

A dále, mějte na paměti:
Psi trpící artritidou by měli být stále cvičeni, ale ne přehnaně, neboť toto by mohlo jejich artritidu zhoršit. Artritidické bolesti je možné částečně odbourat užíváním glukosaminu.
Starší psi jsou mnohem náchylnější k onemocnění srdce a plic. Okamžitě upozorněte svého veterináře, zpozorujete-li kašel , dušnost, potíže s dýcháním nebo slabost.
Psi jsou ve starším věku hodně náchylní k ušním infekcím. Všímejte si, zda nedochází k výtokům z uší, k úpornému třesení hlavou nebo drápání v uchu.
Berte ohled na slábnutí sluchu, zraku a čichu. Například, váš pejsek vás neposlechne z jednoduchého důvodu, protože váš příkaz neslyší. Mohou se také objevit problémy s očima, jako jsou infekce, oční zákaly, snížené noční vidění, či dokonce slepota. Dávejte pozor na takové příznaky, jako je oční výtok, nebo poškození zraku, což se může projevit např. vrážením do nábytku.
Pravidelně kontrolujte zuby a dásně vašeho pejska. Pokud vypadají zanícené, obraťte se na svého veterináře. Onemocnění či infekce dásní mohou způsobit nejen ztrátu zubů, ale mohou způsobit i vážnější problémy, pokud se škodlivé bakterie dostanou do krevního oběhu.
Inkontinence moči není legrace pro nikoho, a je velice traumatizující u domácího zvířátka, které žije s námi v našem domově a po léta bylo v tomto ohledu trénováno a vychováváno. Starší psi mohou najednou začít vykonávat svoji potřebu na "nevhodných" místech. Toto může být způsobeno stárnoucím nervovým systémem, ale příčinou tohoto by mohlo být také onemocnění močových cest, prostaty nebo jiných orgánů. Jestliže vaše domácí zvířátko najednou neudrží moč, nebo močí mnohem častěji, okamžitě konzultuje s veterinářem.
A konečně, nezapomeňte, že pravidelná vakcinace je právě tak důležitá u starších psů, jak u těch mladších.

Tady je několik věcí, které byste měli vědět.

1. Srst - Srst by měla být hustá, lesklá a měkká na dotek. Srst ostnosrstých psů by měla být po celý jejich život pružná. Nesmí docházet k řídnutí nebo vypadávání podsady srsti u takových plemen, jak jsou kolie nebo němečtí ovčáci.

2. Kůže - Kůže by měla být hladká, bez zarudnutí, bez otevřených boláků a vředů, strupů nebo jiných patologických výrůstků. Pigmentace u normální kůže může být rozdílná u různých plemen a také podle zabarvení psa. Někteří pejsci mají kůži růžovou, jiní černou nebo hnědou, nebo se na kůži mohou objevovat různé skvrny. Pejsek by neměl mít blechy, klíšťata a jiné vnější parazity.

3. Oči - Zdraví pejsci mají jasné, zářivé oči. Oblasti kolem oční bulvy, které se říká oční spojivka by měly být zdravě růžové. Bledost v této oblasti by mohla být známkou několika závažných problémů. Neměl by se zde také vyskytovat masivní, silný zelený nebo žlutý výtok z očí. Některá plemena, jako jsou pudli nebo bišonci mohou mít "vodnatý" výtok, který je ale většinou odborníků považován za normální.

4. Uši - Uši by měly být čisté bez jakéhokoliv tmavého nebo krvavého výtoku nebo nějakých hnisavých zánětů zvukovodu. Také z uší nesmí být cítit zápach a okolo uší se nesmí vyskytovat zarudnutí nebo otoky.

5. Morda - Dásně by měly být růžové nebo s černou pigmentací. Bledost dásní může signalizovat anémii/chudokrevnost. Červené, zanícené dásně jsou často znakem zánětu sliznice dásní nebo dalších zánětů a onemocnění ozubice. Pejsek by neměl z mordy krvácet a jeho dech by neměl páchnout.

6. Zuby - Mladí psi budou mít zářivě bílé zuby, zatímco starší psi je budou mít již poněkud tmavší. Ovšem toto tmavnutí by nemělo znamenat přítomnost zatvrdnutých výměšků a zbytků bílé, zelené nebo hnědé barvy. Zuby by také měly být usazeny do dásní tak, aby nebyly odhaleny jejich kořeny.

7. Nos - Je pravda, že psí nos je normálně vlhký a studený na dotyk. Vlhkost by měla pocházet pouze z čistých, vodnatých sekretů. Jakýkoliv žlutý, zelený nebo páchnoucí výtok není normální. Takový výtok často u mladších psů signalizuje chorobu, např. psinku.

8. Teplota - Normální teplota je 38,3° C. Podráždění psi nebo nadměrně aktivní psi mohou mít i trochu vyšší teplotu. Ovšem drastické zvýšení teploty nad 39,4° C nebo pokles pod 37,8° C, by mělo být překontrolováno. Ovšem existuje jedná výjimka. Fenky očekávající narození štěňat mohou mít teplotu nižší než 37,2° C. Toto se projeví zhruba 24 hodin před začátkem porodu.

9. Moč - Moč by měla být čirá a žlutá. Tmavá moč zabarvená do hněda nebo do červena obyčejně signalizuje přítomnost krve. Pejsek by měl také močit přiměřeně k množství vody, které vypil. Nadměrné zvýšení nebo snížení četnosti močení může signalizovat takové problémy jako selhání ledvin, ledvinové nebo močové kameny, shromažďování krystalických látek nebo dokonce cukrovku.

10. Stolice - Stolice by měla být tuhá a hnědá. Tato barva může být ovlivněna druhem potravy, kterou váš pejsek požívá. U psů, kteří požívají velké množství červeně zabarvené stravy, stolice má cihlově červenou barvu. Neměli byste v ní pozorovat žádné červíky, vypadající jako "zrnka rýže", červenou krev nebo černou barvu. Majitel pejska by také měl sledovat velmi pečlivě, zda pejsek netrpí průjmem, zácpou, nebo zda má stolici pravidelnou.

11. Svaly - Majitel by měl být schopen cítit svalové napětí.A neměl by nahmatat žádné otoky tkáně.

12. Hmotnost - I když pejsek vypadá úplně zdráv, může přesto trpět nadváhou nebo podváhou. Žebra, páteř a kyčelní kosti by neměly být vidět, ale musejí být snadno nahmatatelné, nebo je musíte pod rukou cítit. Psi mohou mít problémy s hmotností buď vinou nedostatečného množství potravy, nebo vinou nadbytečného množství potravy, vinou cukrovky, onemocnění štítné žlázy, a různých jiných problémů.

Toto bylo jen několik poznámek o tom, co máte sledovat u svého pejska, a jak o něj můžete pečovat. Ovšem nejlepším zdrojem informací je kvalifikovaný veterinář, který vám podá kvalifikované informace o zdraví vašeho pejska a také vám poradí, jak o něj máte pečovat s ohledem na jeho plemeno a věk.