Jdi na obsah Jdi na menu
 


Riziko Aujeszkyho choroby v ČR

27. 7. 2012

Jaké je riziko Aujeszkyho choroby v ČR

O této nákaze lze uvést, že je nebezpečná pro více druhů zvířat, přičemž prase je považováno za přirozeného hostitele, od kterého je nákaza přenosná na skot, ovce, kozy, psy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy, u kterých vyvolává nesnesitelné svědění a následný úhyn. Nákaza se na člověka nepřenáší. U prasat se onemocnění projevuje především příznaky postižení centrální nervové soustavy, dýchacího traktu a působí potraty. Obecně platí pravidlo, že čím jsou prasata při infekci mladší, tím výrazněji u nich onemocnění probíhá. U dospělé černé zvěře proto může onemocnění probíhat nenápadně, bez výrazných klinických příznaků.

Od ukončení ozdravovacího programu od Aujeszkyho choroby v roce 1987 se v naší republice v chovech domácích prasat tato nákaza nevyskytuje a proto je vakcinace zakázána. Při vstupu ČR do EU bylo rozhodnutím Komise č. 320/2004 ze dne 31. 3. 2004 celé území republiky prohlášeno za úředně prosté Aujeszkyho choroby prasat.

Podmínkou statutu země prosté je zákaz vakcinace v chovech domácích prasat. Pokud by tedy byla v ČR registrovaná vakcína proti Aujeszkyho chorobě pro jiné druhy zvířat než pro prasata, nebránilo by nic jejímu použití. Tato vakcína by mohla vyřešit riziko nákazy u loveckých psů. V současné době však není v ČR žádná taková vakcína registrována.

Výskyt Aujeszkyho choroby v populaci černé zvěře

V roce 2011 bylo rozhodnuto uskutečnit v populaci divokých prasat monitoring na základě sérologického vyšetření a bylo zjištěno, že pozitivních ulovených kusů je kolem 30 %.

Je tedy na místě upozornit držitele loveckých psů, aby dbali na to, aby psi nepřicházeli do přímého kontaktu s ulovenými prasaty, a také se syrovým masem a vnitřnostmi. Virus Aujeszkyho choroby je likvidován při vaření. Proto v žádném případě nekrmit psy syrovým, tj. tepelně neošetřeným, masem ani vnitřnostmi!



Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.