Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vývoj a výživa štěňat velkých plemen

30. 11. 2011

 


 


Vývoj štěňat velkých a obřích plemen probíhá delší časový úsek než je tomu například u malého jezevčíka. Psi velkých plemen přibližně do 45kg (zlatý retrívr, německý ovčák) dospívají ve věku 12-18 měsíců, zhruba v 18 měsících také končí jejich růst. Psi obřích plemen (nad 45kg – bulmastif, středoasijský pastevecký pes) dospívají ještě později – zhruba ve věku 15-24 měsíců. Jejich růst je ještě pomalejší – konečné tělesné hmotnosti dosahují v 18 měsících. Vývoj kosterní soustavy (především lebky) je ukončen až ve dvou letech.

 

Přiměřeně a kvalitně

Tělesný vývoj velkých a obřích plemen probíhá poměrně rovnoměrně, ačkoliv v některých měsících dochází k výkyvům a růstovým skokům. Zřejmé je to například kolem 3. měsíce, kdy nastává období překotného růstu, kdy pes „roste přímo před očima“. V tomto období se mnoho majitelů psů dopouští velké chyby – zvyšují psovi denní krmnou dávku s přesvědčením, že čím více živin psovi dodají, tím bude v dospělosti silnější a mohutnější. Někdy dokonce krmí psa ad libitum (podle libosti), což je opravdu velmi nevhodné! Nadměrný přísun energie totiž způsobuje příliš velkou rychlost růstu v poměru ke správnému vývoji kostry. Pes se může dostat do vážných růstových potíží a vývoj měkkých tkání může předběhnout vývoj kosterní soustavy. Pokud je krmná dávka nadměrně energeticky bohatá, dochází k velmi rychlému růstu. Kosti, přestože mají dostatek všech stavebních látek, nestačí tvořit pevnou kostní tkáň, což se projeví deformitou a bolestivostí končetin. Tento problém způsobuje především nadměrný přísun tuků a sacharidů v doma připravovaném krmivu. Potíže ovšem způsobují i nevhodně vybrané granule (například krmení granulí určených pro psy v zátěži, jež jsou velmi bohaté na energii), nebo překrmování (i vhodně zvolenými) granulemi. Nadměrná hmotnost štěněte vede v období kolem 5. - 6. měsíce věku k velké zátěži pohybového aparátu, především kostí, vazů a šlach. Důsledkem toho mohou být prošláplé packy (tzv. medvědí tlapy), kulhání, vývoj dysplazie kyčelního kloubu (na potomky se přenášejí predispozice k tomuto onemocnění, to znamená, že štěně se nerodí s postižením kloubů, ale že toto onemocnění se postupně vyvíjí během života) a postojové abnormality... Jistě mi dáte za pravdu, že je velmi smutný pohled na psy s prošláplými zápěstími či omezenou hybností!

 

Výběr krmiva nepodceňujte

Důležité je podávat psovi kvalitní krmivo, které bude zajišťovat rovnoměrný vývoj a pokryje požadavky organismu na živiny, vitaminy a minerály. Krmivo by mělo být energeticky redukované, zároveň však musí pokrývat zvýšenou potřebu minerálních látek, zejména vápníku a fosforu, pro správný vývoj kosterní soustavy a svalstva. Nejen kondice, ale i vzhled psa je závislý na vybudování silné kostry, proto byste důkladný výběr krmiva neměli podceňovat. Nedostatek nebo nerovnováha živin a minerálních látek může vést k nesprávnému nebo nedostatečnému vývoji. Ohroženy jsou kromě kostí i zuby (poruchy utváření skloviny).

Pokud chcete krmit granulemi, je vhodné zajímat se o složení a nastudovat si, co by měl kvalitní výrobek obsahovat a co by v něm být naopak nemělo. Další možností je krmit psa klasicky – doma připraveným krmením nebo syrovou stravou.  Ovšem připravit vyváženou krmnou dávku není úplně jednoduché a vyžaduje to znalosti o potřebě jednotlivých živiny, vitamínů a minerálů a jejich obsahu v  potravinách. Ale když se chce, tak to samozřejmě jde… A tvrzení, že pes bude na domácím krmení strádat, je jen pověra. Jde především o to umět krmné dávky optimálně vybalancovat. A co míchání granulí a masa? Ačkoliv to mnoho majitelů psů doporučuje, není podle veterinářů takové kombinování vhodné.

 

Vápník na kosti?

Že je vápník důležitý pro správnou tvorbu kostí asi není potřeba zdůrazňovat, ale i v tomto případě platí rčení, že nic se nemá přehánět. Ve snaze psovi přilepšit a nic nezanedbat podává řada lidí štěňatům různé přípravky a krmné doplňky s velkým obsahem vápníku. Jenže pro mladého psa, který je krmený granulemi, není problém nedostatek kalcia, naopak vápník podávaný navíc může spíš uškodit… Pokud jej štěně dostává příliš mnoho, hrozí mu osteochondróza. Kdo svému psovi připravuje krmení sám, měl by dbát na jeho přiměřený přísun, přičemž nezáleží na mikrogramy přesném denním dávkování, důležitější je spíš potřebné množství během delšího období (týden). Při krmení převážně masem může dojít k výraznému nepoměru mezi fosforem a vápníkem v krmné dávce, neboť maso obsahuje značné množství fosforu a jen velmi málo vápníku. V těchto případech je tedy opravdu nutné vápník dodávat. Pozor si dávejte i na přípravky, které obsahují také vitamín D, aby nedošlo k jeho předávkování (denní dávka pro štěně je 22 I.E. na kg hmotnosti). V případě, že krmíte kvalitním kompletním krmivem obsahuje vše potřebné, a proto jakýkoli přídavek vitamínu D nebo vápníku může být zdrojem zdravotních problémů.

 

Nezapomínejte na výživu kloubů

Podávání kloubní výživy je důležité pro správný vývoj kloubních chrupavek a to zejména u štěňat velkých plemen, kdy se klouby musí vrovnávat s větší zátěží. Během růstu štěněte se můžeme setkat s řadou problémů (zánět dlouhých kostí, dysplazie kyčelních kloubů, genum valgum projevující se X postojem atd.), abychom těmto problémům alespoň částečně předešli, doporučuje se podávat kloubní výživu po celé období vývoje štěněte.

 

Počet denních krmných dávek

Ve 4 (4,5) podáváme štěňatům velkých (obřích) plemen 5-3 dávky denně, ve 4 (5) měsících 2-3 a v 15 (16) měsících již jen 1-2 denní krmné dávky. Z hlediska prevence torze žaludku (přetočení žaludku) je lepší krmit psa (obzvlášť velká plemena) dvakrát denně, např. ráno 1/3 denní krmené dávky a večer pak zbylé 2/3.

Pokud máte v problematice správného krmení (nejen štěňat) nesrovnalosti a trápí vás řada otázek , obraťte se na odborníka (veterinář, zkušený chovatel)! Rozhodně se nevyplatí dělat ze svého psa pokusného králíka, vždyť zdraví má jen jedno…

Zdroje: Zdeňka Dvořáková, Moderní výživa psa, Candy, internet