Jdi na obsah Jdi na menu
 


od 1.1.2014 zvíře není věcí!

8. 7. 2013

 

Domácí mazlíčci

Současná legislativní úprava na zvíře jako na věc nahlíží, v novém občanském zákoníku ale budou mít zvířata zvláštní postavení; kodex uvádí, že zvířata věcí nejsou, a ustanovení o věcech se na ně proto vztahují jen tehdy, pokud neodporují povaze živého tvora – například při nákupu a prodeji.  

Co je věc? Nový občanský zákoník pojetí věci široce vymezuje; rozumí se jí vše, co není osobou a slouží k potřebě lidí.

Když dnes člověk něčí zvíře úmyslně zabije nebo zraní, hovoří zákony pouze o poškození cizí věci. "V případě zabití takového zvířete nahradí pachatel jeho majiteli pouze cenu, za kterou by bylo možné toto zvíře koupit znovu, ale nijak se nezohledňují třeba náklady léčení nebo náklady citové," doplňuje náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Změnu ale přinese právě nový občanský zákoník, který počítá jak s citovou újmou (v podobě nahrazení tzv. ceny zvláštní), tak s výlohami u veterináře. "Podle nového občanského zákoníku při poranění zvířete škůdce musí nahradit náklady na léčení toho zvířete v takové výši, v jaké by ty náklady vynaložil každý rozumný chovatel," dodává hlavní autor nového občanského zákoníku, právník Karel Eliáš.