Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pravidla vůdcovství – kdo má klíče od spižírny?

25. 5. 2012

Psi jsou společenská zvířata, nezatížená tisíciletou historií filozofování a představou rovnosti. Psi se rodí s pochopením, že některá zvířata jsou si rovnější, některá jsou silnější a některá slabší, nemají potřebu s touto skutečností diskutovat ani se necítí méněcenní a ublížení. Psi se také rodí s potřebou bezpečí. Ochotně a rádi svěří rozhodování do rukou toho, kdo jasně demonstruje, že je kompetentní rozhodovat. Skutečně dobrý šéf musí psovi předvést svou kompetentnost ve třech hlavních kategoriích:

  • Kontroluje přístup ke zdrojům
  • Proaktivně zasahuje
  • Dovede kontrolovat, řídit a tlumit chování ostatních

Každý pes bude klást jiné nároky na vaši schopnost chovat se jako skutečný vůdce. Jeho potřeby se také budou měnit v průběhu času, jak poroste a bude dospívat a stárnout.

Napište si seznam zdrojů, kterých si pes cení. Jídlo, hračky, pozornost, místo na sedačce, procházka, vypuštění na zahradu, miska na krmení, jízda autem… Pro každého jedince bude tento seznam jiný. Zatímco bígl si bude nejvíce cenit jídla, pro foxteriéra bude nejdůležitější balónek. Doufejte, že jste také na seznamu. Neplýtvejte časem  na sepisování věcí, které možná mají význam pro vás, ale vašemu psovi jsou ukradené. Pokud má pes v misce stále plno, jídlo pro něj nebude cenný zdroj, stejně jako pro něj nebudou cenné hračky, když je bude mít stále k dispozici.

Napište si seznam cviků, triků, chování, které můžete po svém pejskovi na povel vyžadovat. Z tohoto seznamu pak  vyberte chování, jehož splnění budete požadovat před tím, než mu poskytnete odměnu v podobě zdroje. Před KAŽDÝM poskytnutím zdroje požadujte splnění úkolu. Jako dítě mě rodiče neustále učili říkat „kouzelné slovíčko“. Stejně tak i vy požádejte svého psa, aby nejprve řekl „prosím“ (v podobě cviku) než vy řekněte „děkuji“ (v podobě hračky, jídla, povolení vyskočit na sedačku…).

Sedni nebo lehni je naprostý základ. Nenechte svého psa setrvat v základní škole. Kombinujte cviky, požadujte jich víc za sebou, rychleji, učte nové. Buďte nepředvídatelní. Chtít po chytrém psovi, jakým ten váš rozhodně je, stále jen staré známé triky je stejně banální jako chtít po absolventovi Matfyzu  malou násobilku!

Jestliže pes nabídne místo správného vyplnění povelu, jiné, nesprávné nebo pomalé chování, můžete mu povel zopakovat, pomoci mu, navést ho. Rozhodně si také zaslouží pochvalu a povzbuzení, ale kýžený zdroj nikoliv. Jídlo putuje zpět do spižírny, pískací ježek mizí zpět v bedně a ani dveře ven se neotevřou. „Smůla, tohle nebylo ono, zkus to za chvíli znovu.“ Po pár minutách můžete opět vytáhnout balónek z kapsy a milým hlasem znovu požádat psa o vyplnění povelu. Není potřeba být nepříjemný nebo konfrontační. Prostě pejskovi důsledně ukazujte jednoduchou zákonitost: „Když mi dáš hezké, rychlé sedni, já ti za to dám kousací kostičku.“ Když odmítne, kostička prostě nebude. Zmizí třeba jen na půl minuty, ale v tomto okamžiku máš prostě smůlu kámo.   .

Vytrvalost je nejdůležitějším klíčem k úspěchu. Nenechte se opít rohlíkem! Chytrý pes vás bude zkoušet, bude testovat, zda nepovolíte, jestli mu neprojde lajdácké provedení cviku. Vytrvalost a schopnost trvat na svém je důležitá vlastnost správného šéfa.

Použito ze stránek Psí Školy Koira