Jdi na obsah Jdi na menu
 


Život s Československým vlčákem

1. 11. 2011

11.11.2008 21:34

První pohled na tyto tvory, do jejich jantarových očí, nás naprosto očaroval. Nádherný pohyb, vzezření vlka… Prostě krása.

Všichni známí, kterým jsem řekl, že bychom chtěli ČéVéčko, na mne koukali jak na blázna se slovy: „Vždyť je to jak vlk. To Tě roztrhá.“ Pravda je však někde jinde.

Vlk ve volné přírodě se člověku vyhýbá. Pokud není hlady zoufalý a člověk nemocen,zivot-s-csv.jpgnenapadne ho. Po několika rozhovorech s chovatelkou, která nás ujistila, že to není žádná zákeřná bestie, čekající na to až se otočíme zády, jsme si zakoupili štěně
Po pár dnech zoufalého kňučení a volání matky, se stále sílícími packami, se začal zajímat o okolí a vymýšlet kde jakou pitomost, kterou by nás všechny překvapil (většinou nepříjemně). Tím se samozřejmě neliší od štěňat jiných ras. S přibývajícím věkem a velikostí, vzrůstající síle a výdrži, rozcupovaných bot, překousaných kytek a mnoho dalšího, kupodivu ubývalo. Při otázce u příležitosti příchodu domů „Tak co jsi dnes provedl?“ jako by v jeho výrazu byla odpověď: „Nic. Co bych se namáhal, když mou snahu stejně nepochopíš. Ještě byste na mne křičeli…“ Samozřejmě čas od času něco vyvedl, ale i tak se mu nedalo téměř nic vytknou, protože našel dokonalou obranu.


zivot-s-csv2.jpgTito psi jsou smečková zvířata. Čím více jich je, tím více si hrají a dovádějí. Honičky, pošťuchování a dráždění. Někdy to vypadá jak dokonale promyšlené taneční kroky.
Ve větší smečce je pak jasně viditelné, jaké je postavení jednotlivců ve skupině. Často tvoří soustředné kruhy. Ve vnitřním kruhu jsou štěňata, ve střením kruhu jsou průměrní jedinci a ve vnějším jsou ti nejsilnější ve smečce. Celé toto uspořádání se přesouvá podle pohybu štěňat, které si mohou bezstarostně hrát uvnitř dokonale bezpečného „hřiště“.

Když nemají takovou velkou smečku, neznamená to, že si nehrají. I jeden je schopen vymyslet způsob, jak zatáhnout páníčka do zběsilé honičky. I kdyby mu měl ukrást sekeru, kterou odložil jen proto, aby si podal další špalek na štípání.

Jsou to úžasná společenská zvířata, naprosto oddaná majiteli, kterého budou chránit i vlastním tělem.

zivot-s-csv1.jpg